En els darrers anys, el viatge de final d'estudis de batxillerat dels estudiants de l'escola Vedruna de Palamós havia estat contractat per l'agència a l'empresa Costa Cruceros, que no havia requerit l'autorització segellada, però enguany per qüestions de tarifes havien escollit canviar a Pullmantur, fet que explica el nou criteri que va agafar el grup desprevingut
MÓDULS DE RECEPCIÓ I REGIDORIA DE PISOS
dimarts, 27 de desembre del 2016
turismebaixemporda MANNEQUIN CHALLENGE
mireu:
dilluns, 19 de desembre del 2016
ULLASTRET
Conèixer el nostre patrimoni, els origens més llunyans dels empordanesos
els Indiketes
els alumnes de 1r gaudint del Poblat Ibèric d'Ullastret
CORONACIÓ DEL MONTGRÍ by RAMON RIBAS
Els alumnes de Turisme de l'INS Baix Empordà de Palafrugell coronen el Montgrí by Ramon Ribas
Realment cal estar un xic en forma per pujar al castell de Torroella de Montgrí, però, l'esforç va valer la pena perquè el premi des del cim és espectacular, tot un regal pels ulls. Tot empordanès, independentment, sigui del Baix o l'Alt Empordà, hauria de proposar-se el repte, assequible, tot sigui dit, d'ascendir-lo perquè des d'allà dalt t'augmenta el sentiment de pertinença a una comarca o país, a banda, de fer-se una idea de la bellesa, riquesa i varietat existent a la zona. De la mateixa manera que utilitzem la nostrada dita de: no és ben casat el qui no porta la dona a Montserrat, els empordanesos podríem perfectament adaptar el: qui d'empordanès vol presumir, cal que hagi pujat el Montgrí.
Possiblement, el Montgrí és el millor punt per portar a un turista i mostrar-li, resseguint les quatre parets del castell què és i que tenim a l'Empordà. La panoràmica, a vista d'ocell, ens mostra a grans trets tot allò que tenim als dos Empordà, com a futurs guies, el Montgrí és un excel·lent mirador i el nostre millor aliat per fer veure al visitant alguns dels principals recursos que tenim, el mar Mediterrani amb les Illes Medes a tocar de l'Estartit, el curs del riu Ter i la seva desembocadura, els Pirineus, el golf de Roses, els poblets de l'Empordanet que tant fascinaven a l'escriptor Josep Pla...
Amb el guiatge d'en Xevi del Museu de la Mediterrània, tot un enamorat de la zona, vam començar "l'escalada" fent petites, però, agraïdes aturades per escoltar les principals característiques de la flora i la fauna del Montgrí. Qui coneix aquesta planta? ens preguntava en Xevi i, tot seguit, una descripció exhaustiva ens servia per conèixer les formes, colors, olors i propietats d'aquelles plantes. Pas a pas, el grup de primer i segon de Turisme de l'institut palafrugellenc avançavem cap al cim amb aquella empenta que et dóna veure cada vegada més a prop el castell. A punt de fer l'atac, utilitzant l'argot muntanyenc, vam tenir el privilegi d'observar unes simpàtiques cabres salvatges, una excel·lent notícia que ha de servir-nos a tots per a conscienciar-nos que la preservació del medi ambient i dels animals autòctons d'una zona, poden resultar un potencial turístic de primer ordre per a motivar al visitant l'interès de conèixer, en aquest cas, el Montgrí. Després de deixar enrera unes petites capelles vam arribar a un coll de muntanya on s'hi troba la Creu de Santa Caterina, un bon lloc per fer-hi un descans i unes quantes fotografies, tot plegat, un preàmbul i una primera victòria per agafar forces de cares al tram més complicat de muntanya. D'immediat, un munt de ziga-zagues per un camí costerut, estret i rocós ens esperava per conquerir la fortalesa. A l'interior del castell, una escala de cargol situada en una de les torres ens va permetre pujar un xic més amunt i gaudir d'unes vistes meravelloses de la plana de l'Empordà mentre en Xevi, encara amb un alè admirable i sense oferir símptomes de cansament, ens explicava històries fascinants com els saquejos dels pirates o les rivalitats entre el rei Jaume II i els comptes d'Empúries en les inacabables, com encara succeix avui dia, lluites pel poder. Paisatgísticament, cadascuna de les quatre torres ens oferia una perspectiva diferent, però, igualment fantàstica d'un bocí de Catalunya anomenat Empordà, en definitiva, una excursió que com a estudiants de Turisme, ens va ajudar a conèixer i estimar més el nostre territori.
dimarts, 6 de desembre del 2016
MEGALITISME A LES GAVARRES
El museu del Suro, ha tingut una exposició temporal sobre el Megalitisme a les gavarres i com no nosaltres no ens ho podíem perdre.
Els alumnes de 1r de GIAT hem anat a visitar-ho.
Més endavant volem preparar una ruta Megalítica per Palafrugell, ja us ho explicarem!
alguns dels alumnes de 1r a l'exposició del Museu del Suro
dilluns, 28 de novembre del 2016
Visita a Oficina de Turisme de Palafrugell
El passat 16 de novembre, els alumnes del Cicle Superior de Guia, Assistències i Informació Turística, van tenir el privilegi de visitar l’oficina de turisme de Palafrugell.
Va ser una experiència molt enriquidora i van rebre un tracte molt agradable per part de les treballadores Sophie, Clàudia i Ferni.
També, van rebre molta informació que els serà molt útil pels seus estudis. Des de aquí, fem un agraïment a l’oficina de Turisme de Palafrugell per aquesta dedicació que ens van prestar.
dimecres, 16 de novembre del 2016
ENQUESTES CAMÍ DE RONDA
Un curs més ens n'anem al Camí de Ronda des del Golfet a Llafranc, amb els alumnes de 2n, per passar enquestes i analitzar quins són els turistes que l'aprofiten.
Va estar un matí molt assoleiat i vam poder pasar les 100 enquestes que ens haviem proposat.
alumnes de 2n GIAt en un descans al camí.
dilluns, 24 d’octubre del 2016
1es JORNADES DE FORMACIÓ NOVES TENDÈNCIES EN EL TURISME
1es JORNADES DE FORMACIÓ
NOVES TENDÈNCIES EN EL TURISME
CALONGE-ST ANTONI
Avuí al Castell de Calonge han tingut lloc les 1es Jornades de Formació en Noves Tendències en el Turisme.
L'alcalde de Calonge l'Ilustrissim Sr. Jordi Soler, alcalde de Calonge, ha estat l'encarregat com a amfitrió de iniciar les jornades i ha tingut unes paraules dedicades als alumnes de Turisme de l'INS Baix Empordà, 4 dels quals: Ramón Ribas, Mireia Displàs, Xiomara Paz i Estefania Garcia han col.laborat amb l'equip de Protocol de l'esdeveniment.
A CONTINUACIÓ PODEU LLEGIR EL BONIC ESCRIT QUE HA FET EN rAMON RIBAS, PERIODISTA I ALUMNE DEL CICLE:
"Els alumnes del CFGS de Guia, informació i Assistències Turístiques de l'IES Baix Empordà de Palafrugell van participar activament en la primera edició d'unes jornades formatives ideades amb la finalitat de saber cap a on es dirigeix el model turístic actual i quines poden ser les noves demandes d'uns clients àvids de quelcom més que el binomi sol i platja.
Amb la petjada ja esborrada de les platjes calongines dels darrers turistes i amb l'opinió comuna dels empresaris hotelers d'haver deixat enrera una bona temporada turística, el tret de sortida a les jornades el va encetar el professor del programa Management en direcció d'empreses turístiques a l'IE Business School, Joantxo Llantada. Amb un vocabulari sovint poc tècnic i curós, però, al cap i a la fi, entenedor i proper que desperta l'interès de l'oient, va animar a l'auditori i sobretot als joves alumnes de l'institut palafrugellenc, futur motor d'aquesta indústria, a posar en pràctica noves idees i projectes per seguir fent del turisme el pulmó econòmic del nostre país. Lideratge, deixar d'usar el terme noves tecnologies perquè ja no són tant noves, mirar més enllà de casa nostre i ser competitius dins el mercat exterior per no quedar enrera de primeres espases com França o els Estats Units, valorar més el producte autòcton, menys pals a les rodes per part de l'administració... van ser només alguns dels aspectes que va tractar aquest incansable i apassionat del canvi constant en el món turístic. El divendres va concloure amb una taula rodona d'allò més animada i interessant en la qual, a banda d'explicar cadascú dels ponents les seves experiències i modus operandi, es va posar de manifest l'excel·lència dels paisatges, recursos i productes de casa nostra, uns valors 100% empordanesos, allò que avui dia s'anomena quilòmetre zero i que han resultat cabdals i clau per explicar, per exemple, els èxits del xef de l'hotel Casamar, Quim Casellas, de l'enòloga del mas Molla, Montse Molla o de l'empresa Waynabox i el seu Claustoeuphoria de Raquel Lluent i Pau Sendra. Tots ells valoraven la importància dels nous productes turístics, d'estar al dia a les xarxes socials, d'apostar pel canvi i la innovació constant per captar l'interès d'un client cada vegada més exigent, però, alhora, sense renunciar a un dels productes estrella i que deixa, en moltes ocasions, a la competència sense opcions. Aquest patrimoni local inigualage i que ha d'anar de la mà i saber conviure amb els temps moderns, són els recursos naturals en forma de platges, cales paradisíaques, poblets de pessebre o aquell Empordanet més interior explicat per l'escriptor Josep Pla que afortunadament resta poc espatllat per la mà de l'home.
El Castell de Calonge va ser l'escenari d'aquesta trobada del món empresarial i turístic que va finalitzar el dissabte amb una vetllada conduïda pel televisiu, Espartac Peran, i que va comptar amb les actuacions, entre d'altres, de la cantant, Beth Rodergas. Enmig de tot plegat i amb la companyia d'aproximadament d'unes 200 persones, l'Ajuntament calongí, va fer entrega a diferents empresaris turístics del municipi, d'uns guardons que reconeixien els 50 anys de dedicació, treball i constància de les seves empreses. Enmig de tot el batibull de premis, discursos, idees de futur, persones rellevants del món hoteler, els alumnes de l'IES Baix Empordà, es van convertir durant dos dies en una esponja per empapar-se de coneixements i fer una Master Class aprofitant l'experiència i els anys de vol de moltes de les persones allà presents. Com a cloenda, la cirereta del pastís va ser l'excel·lent peça musical que encaixava a la perfecció en un acte d'aquestes característiques, L'Empordà dels Sopa de Cabra i que magníficament va interpretar la cantant Beth, tota una declaració d'intencions per destacar i fer evident el valor d'aquest territori. "
dimarts, 18 d’octubre del 2016
SERVUCCIÓ al pastisseria MERCI
Sabeu que és una Servucció?
Els alumnes de 1r ja ho saben!
Fa anys a l'EHTG, el professor Jordi Bachs em va ensenyar una activitat pràctica molt maca per posar en pràctica una servucció i ara quan ho haig d'explicar els alumnes ho fem amb aquesta mateixa pràctica.
Ens hem anat a esmorzar a la pastisseria MERCI ! I allà hem omplert la nostra graella de servucció.
Ha estat una experiència molt enriquidora, ja que en Sergi López el gerent del negoci, ens va explicar alguna de les seves estratègies de màrqueting, gràcies Sergi!
dimarts, 20 de setembre del 2016
FEINA BEN FETA !
Avuí segon dia de classe pels alumnes de CFGS de Turisme del INS Baix Empordà, i quina feina han fet ?
Han portat a terme una Gimcana per a 60 alumnes, d'un institut d'Alemania, que ens han vingut a visitar !
Orgullosa dels meus alumnes, que han trionfat !
Felicitats nois i noies de 2n i 1r, per ser valents i el segon dia de curs fer 5 hores de pràctiques en Anglès i Alemany !
Orgullosa dels meus alumnes de 2n per ser tant voluntariosos i fer-ho tot en tant bon humor !
Sorpresa per els alumnes de 1r, que han respost al repte amb entusiasme i ajudant en tot, i fent que els de 2n es sentissin acompanyats a la feina !
Estic molt contenta de poder treballar amb vodaltres !
avuí ha estat la 1 era activitat del curs, ens queden moltes més !
Enhorabona nois i noies !
dilluns, 19 de setembre del 2016
SENSE VIATGE
Un grup de batxillers de Palamós es queden sense viatge a Itàlia, de moment
El capità del creuer els denega embarcar perquè el permís patern no duia segell policial
L'escola Vedruna negocia ara reprogramar el viatge més endavant
EMILI AGULLÓ - PALAMÓS
Una cinquantena d'estudiants de batxillerat a l'escola Vedruna de Palamós que havia de salpar dissabte del port de Barcelona, a bord d'un creuer amb destinació a diverses ciutats italianes, es van haver de quedar a terra perquè el capità del vaixell els va denegar pujar a bord. El motiu esgrimit: la manca d'una autorització paterna segellada pels Mossos d'Esquadra. La normativa és correcta, però es tracta d'un tràmit que el director de l'escola, Màrius Mercader, assegurava ahir que mai els havien sol·licitat fins ara: “Tots els alumnes duien passaport, i la Guàrdia Civil ens havia dit altres vegades que el permís patern segellat era redundant.”
Els 47 alumnes, de segon curs de batxillerat, i els tres professors que els acompanyaven van intentar fer gestions a corre-cuita per validar les autoritzacions a distància, a través d'internet i l'enviament de captures dels DNI dels progenitors per correu electrònic o l'aplicació Whatsapp, però no se'n van sortir i el capità del vaixell va insistir que encara hi mancava igualment el vistiplau del cos policial. Al final, el creuer se'n va anar sense ells.
Compromís d'urgència
Retornats a Palamós, l'escola va convocar una reunió amb les famílies per analitzar la situació. L'agència de viatges, assenyalava Mercader, “s'ha compromès a posar a treballar els seus serveis jurídics per reprogramar el viatge més endavant”, sense cost per als alumnes però amb la dificultat de recol·locar un grup tan nombrós. El creuer els havia de portar, fins dissabte vinent, per ciutats com ara Florència, Roma i Nàpols, per tornar altre cop a Barcelona. El director lamentava que “les conseqüències de no deixar pujar els nanos són molt més grans que no pas haver-los deixat embarcar”.
LA XIFRA
47
alumnes
de 2n de batxillerat a l'escola Vedruna van quedar dissabte sense poder embarcar per manca d'un segell.
L'agència de viatges va triar nova empresa
Etiquetes de comentaris:
empreses turístiques
dijous, 15 de setembre del 2016
LITTLE BRITAIN TOURIST GUIDE AND TRAVEL AGENT
HEU VIST QUIN EXEMPLE ?
COMENCEM AMB BON ROTLLO
Nois i noies aquest és l'estat d'ànim que hem de tenir a la vida en general i a les meves classes en particular!
Sou joves, sou llestos, sou guapos i guapes!
Sou els millors!
Fem el cicle de turisme més maco que hi ha
i vivim a una zona l'Empordà on tothom vol venir de vacances!!!
Per tant sigueu feliços!
happy Pharrell Williams
I si a més de feliços sou bona gent ! encara sereu més feliços !
Count on my Bruno Mars
dimecres, 14 de setembre del 2016
DIA MUNDIAL DEL TURISME 2016
El turisme accessible com a l'eix central de les celebracions d'aquesta edició DMT2016.
El pròxim dia 27 de setembre celebrem el Dia Mundial del Turisme, en aquesta l'edició Tailandia ha estat triada per l'OMT com a seu que acollirà les celebracions oficials i que té per lema "Turisme per a Tots: Promoure l'Accessibilitat Universal", promovent la millora de l'accessibilitat en l'àmbit turístic que encara té molt camí per recórrer.
Amb aquest missatge l'OMT pretén conscienciar a la societat sobre la importància de facilitar l'accés i la integració i la comprensió de totes les persones dins el sector turístic.
El Dia Mundial del Turisme 2016 tindrà lloc el pròxim 27 de setembre a la capital Tailandesa de Bangkok. La celebració a l'INS Baix Empordà serà portada a terme pels alumnes de Turisme del centre i començarà amb el missatge oficial del Secretari General de la OMT el S. Taleb Rifal i durant el matí hi haurà diferents activitats entre elles la pel·lícula Gringo Trails, un esmorcar etnològic...
Aquesta primera jornada de celebració a l'Institut servirà per instaurar la celebració d'aquest dia per part dels alumnes de Turisme que de mica en mica aniran convidant i incorporant a la festivitat els alumnes de 4t d'ESO i 2n de Batxillerat, per fer activitats conjuntament.
Aprofitant diferents assignatures com Interpretació de Patrimoni i Protocol d'Actes i esdeveniments per a posar en pràctica alguns dels continguts teòrics d'aquestes matèries.
Amb aquest missatge l'OMT pretén conscienciar a la societat sobre la importància de facilitar l'accés i la integració i la comprensió de totes les persones dins el sector turístic.
El Dia Mundial del Turisme 2016 tindrà lloc el pròxim 27 de setembre a la capital Tailandesa de Bangkok. La celebració a l'INS Baix Empordà serà portada a terme pels alumnes de Turisme del centre i començarà amb el missatge oficial del Secretari General de la OMT el S. Taleb Rifal i durant el matí hi haurà diferents activitats entre elles la pel·lícula Gringo Trails, un esmorcar etnològic...
Aquesta primera jornada de celebració a l'Institut servirà per instaurar la celebració d'aquest dia per part dels alumnes de Turisme que de mica en mica aniran convidant i incorporant a la festivitat els alumnes de 4t d'ESO i 2n de Batxillerat, per fer activitats conjuntament.
Aprofitant diferents assignatures com Interpretació de Patrimoni i Protocol d'Actes i esdeveniments per a posar en pràctica alguns dels continguts teòrics d'aquestes matèries.
Thailandia país acollidor de les celebracions
missatge oficial del Secretari General de la OMT
DOCUMENTAL IMPACTE TURÍSTIC A BARCELONA
RECORD DE INGRESSOS PER TURISME AL 2016
AUGMENT DES INGRESSOS PER TURISME AL 2016
España probablement tancarà l' any 2016 amb més de 70 milions de viatgers extrangers, un nou rècord.
dilluns, 12 de setembre del 2016
ENTREVISTA A RADIO PALAFRUGELL
Avui hem tingut la sort que en Rafel Corbí des de les ones de ràdio Palafrugell ens fes una entrevista per ajudar-nos a promocionar el Cicle de Turisme.
Han estat 20 minuts que ens han passat volant gràcies al saber fer d'en Rafel, que sap om ningú portar els entrevistats i fer-los passar una bona estona tot i els nervis!
Gràcies Rafel Corbí pel cop de mà i per la teva simpatia i professionalitat!
també sortim al facebook de radio Palafrugell.
dilluns, 5 de setembre del 2016
NOTICIA DE EL PAIS, 04/09/16
El turismo se desploma en los destinos de ‘sol y playa’ competidores de España
La llegada de turistas a Turquía y Egipto cae cerca de un 40% en julio mientras España bate récords
Madrid
El turismo español cosecha excelentes registros de visitantes extranjeros este verano, con un julio de récord absoluto y un crecimiento superior al 10% en el acumulado anual. A la vez, otros destinos mediterráneos, como Turquía y Egipto, registran caídas significativas en sus cifras. La inestable situación que se vive en estos países se hace notar en el turismo: los extranjeros que las visitan son cada vez menos, mientras que en España, un destino de sol y playa tradicionalmente valorado por su seguridad, no paran de crecer.
Las llegadas de visitantes a estos tres países el pasado julio con respecto al mismo mes de 2015 son indicativas. España: 9,6 millones de turistas, un 9,3% más. Turquía: 3,47 millones, un 36,7% menos. Egipto: 0,5 millones, un 41,9% menos. Tanto Turquía como Egipto, con una industria turística creciente y la apertura de nuevos complejos hoteleros, habían logrado posicionarse como destinos de veraneo al alza, en especial entre alemanes y británicos.
Estos datos sobre las llegadas de turistas, los últimos publicados por los organismos gubernamentales de esos países, refuerzan los que maneja el World Travel and Tourism Council, un foro del sector turístico privado. En sus cálculos, España vio crecer el número de turistas un 13% desde enero hasta abril, mientras Turquía perdía un 16,5% en el mismo periodo de tiempo, anterior al atentado en el aeropuerto Ataturk de Estambul, el pasado junio, que acabó con la vida de 41 personas, y también del intento de golpe de estado militar el pasado julio. Egipto, hasta febrero, perdió más de un 46%, según la WTTC, "los avisos a los viajeros activados por muchos Gobiernos" han contribuido al desplome. Mientras, también hasta abril también, Portugal vio crecer sus visitantes un 14,3%.
En otros países ribereños del Mediterráneo se ha notado también el aumento y disminución de visitantes. Hasta marzo, los turistas que visitaron Túnez cayeron un 18,7% con respecto al mismo periodo de 2015; Egipto, un 46,1% menos hasta febrero. En cambio, Croacia hasta abril y Chipre y Malta hasta mayo también recibieron a entre un 6 y un 20% más que en 2015.
España crece un 11%
En lo que va de año, 42,4 millones de visitantes extranjeros eligieron España como destino, un 11,1% más que en el mismo periodo del año anterior, según el INE.
La elección del destino turístico de los viajeros británicos agudiza las diferencias entre países que acogen más turistas y los que los pierden. Son los extranjeros que más viajan a España: más de 10,14 millones en lo que va de año. Casi 2,2 millones vinieron en julio, lo que supone un 11,4% más con respecto al mismo mes de 2015. En contraposición, casi 278.000 británicos viajaron a Turquía en ese mes, lo que supone una caída del 34,1%, según el Ministerio de Cultura y Turismo turco. Se trata de la segunda nacionalidad que más visita Turquía, por detrás de los alemanes.
Otro indicador del aumento del interés británico por España, las plazas de vuelos de Reino Unido a España, también marcan un aumento con respecto a 2015, un 19% más, según la agencia Reuters.
divendres, 1 de juliol del 2016
dilluns, 27 de juny del 2016
DEBAT INTERNACIONAL SOBRE EL TURISME A BARCELONA
Debate internacional sobre la tensión turística en Barcelona
- Medios extranjeros airean la masificación y los planes restrictivos del nuevo gobierno
"Soy productor de radio de la Canadian Broadcasting Corporation. Mi programa, The Current is Canada's, es el más escuchado de los programas de entrevistas de radio. Cerca de 1,25 millones de oyentes nos sintonizan diariamente. Esta semana nuestro programa va del hacinamientoturístico en Barcelona y nos encantaría hablar con usted acerca de esto". Este es el mensaje de correo traducido del inglés que ha recibido estos días la doctora en Antropología Social y especialista en la dimensión social del turismo Saida Palou. Y no es la única experta que ha recibido la llamada de medios de comunicación extranjeros interesándose por los problemas turísticos de la ciudad y el modo en que piensa abordarlos el nuevo equipo de gobierno de Ada Colau.
Mute
Desde que la agencia de noticias norteamericana Bloomberg lanzó el titular "Barcelona's Mayor to tourist: go away" (La alcaldesa de Barcelona a los turistas: marchaos) a principios de junio -casi dos semana antes de que Colau asumiera el cargo-, el goteo de noticias internacionales ha sido constante: desde titulares como "Las hordas de turistas de Barcelona son el blanco de la nueva alcaldesa radical Ada Colau" de The Guardian, hasta el "Nadie va más allí, está demasiado lleno de gente" de The Economist, pasando por el "Barcelona: una víctima de su propio éxito turístico", titular con el que la conductora del programa The Current que escribió a Saida Palou abrió su espacio de debate. Noticias que han suscitado muchos comentarios (el artículo de The Economist, por ejemplo, lleva generados más de medio millar) entre sus lectores, que ponen el foco en la masificación de determinados lugares de la ciudad, en la tensión con los vecinos y en los planes de reorientación del turismo del nuevo equipo de gobierno. ¿Hasta qué punto estos impactos, muchos de ellos expresados en tono negativo, pueden dañar la imagen y la marca turística de Barcelona?
"El resultado de esos impactos de noticias sobre el turismo puede ser ambivalente. No creo que se pueda destruir una marca, pueden devaluarla en cierta manera, pero también hacen que se cree un mayor interés por una ciudad que no hace más que poner de manifiesto con esas noticias que tiene vida, que hay presiones y tensiones, que no es una postal donde nada se mueve y todo es bonito. Todo ello también contribuye a reforzarla", opina Saida Palou, profesora en la Universitat de Girona y estudiosa del turismo de Barcelona desde que lo convirtió en el tema de su tesis doctoral.
Para Palou el principal problema de estos titulares, además de que pueden ejercer el efecto contrario al disuasorio y atraer a más turistas si cabe, es que añaden más tensión en un terreno ya muy abonado. "Son noticias que alimentan aún más la percepción negativa del ciudadano por el turismo. En Barcelona tenemos un histórico respeto a la mirada crítica del vecino por el turismo que comienza a aflorar con el Fòrum de las Cultures, una irritación que se pone de manifiesto en frases como 'los lugareños se quejan de todo, desde el ruido y la basura hasta la subida de precios inmobiliarios'", según recoge The Economist en un artículo en su sección de viajes.
"Dejan claro que hay una irritación respecto al turismo, que hay una fricción, aunque sólo sea por parte de algún sector de la población. Dar la sensación de que la población local está en contra del turista puede desincentivar el turismo y a los operadores", reflexiona Jordi Ficapal, director del Observatori de Turisme Responsable de la Facultat de Turisme Sant Ignasi de la URL. "No digo que tenga impacto inmediato, pero si a estas noticias se suman ahora otras con medidas limitadoras del turismo, que pueden ser muy legítimas, esta imagen de fricción tomará consistencia y la gente no quiere ir allí donde no se siente bien recibido", añade.
Las expectativas que se han propiciado con la entrada del nuevo gobierno hacen que todas las propuestas hechas en campaña electoral tomen ahora relevancia. "Hasta ahora se había hablado mucho de la necesidad de un cambio, pero ahora ha habido alguien que lo ha puesto en un programa y que va a por ello. Ese cambio político, unido al hecho de que Barcelona es una ciudad global y que este es un sector clave para la ciudad, hace que este tipo de noticias tengan trascendencia y que incluso se magnifiquen", plantea Juan Carlos Belloso, experto internacional en la gestión de la imagen, la promoción y el desarrollo de territorios y destinos, fundador y director de Future Places. "A los inversores les puede suponer un compás de espera, pero no un freno. El que tiene pensado venir lo seguirá pensando, aunque las políticas puedan ser más restrictivas o más complejas", añade.
La atención que ponen los medios internacionales en el nuevo gobierno es el aspecto más destacado para Jordi Calabuig, experto en geografía del turismo mundial y director de la Fundació d'Estudis Superiors d'Olot. n ejemplo lo aporta la agencia de noticias Bloomberg al afirmar en su artículo que "la nueva alcaldesa dice que el aumento del turismo está haciendo la ciudad inhabitable para sus 1,7 millones de habitantes" y que "se desarrollará un plan para asegurar que Barcelona no termine como Venecia". "Este tipo de noticias centran la atención en ellos -dice Calabuig, refiriéndose al equipo de la alcaldesa Ada Colau- y les pondrá presión. Tendrán que ser más pragmáticos, ponerse las pilas y concretar pronto las cosas; demostrar que lo que quieren hacer es viable, que son serios".
La marca turística de una ciudad cuesta años de trabajo para que arraigue en el imaginario del viajero. "Barcelona tiene fuerza e inercia para que no la afecte a corto plazo, y seguirá así dependiendo de las decisiones que se tomen, y eso está aún por ver. El turista seguirá viniendo hasta que no perciba de verdad que hay una política agresiva en contra de él o que los vecinos se conviertan en agentes agresivos", alerta Belloso.
Antonio Paolo Russo, profesor de turismo de la Universitat Rovira i Virgili y director de Investigación en el Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci, va más allá: "La repercusión negativa que puede provocar este tipo de noticias en la marca Barcelona ya estaba en los hechos. Las fotos de la Barceloneta del año pasado hicieron mucho daño, pero Barcelona tiene una marca lo suficientemente potente para que se vea afectada por este tipo de noticias, que pueden ser disuasorias para algunos mercados y ejercer como desmarketing para mercados que no aportan nada".
Más crítico es Toni Puig, especialista en gestión cultural y marketing urbano. Él dedicó 32 años a afinar el modelo Barcelona, una marca "muy arraigada y consolidada, pero una marca blanca: los precios están bien, no es una ciudad violenta, está de moda¿, pero le falta fuerza. Es el momento de reinventarla y ese nuevo modelo pasa por convertirla en la capital de las ciudades del Mediterráneo, que es el punto geoestratégico más importante del mundo".
Los expertos coinciden en que la solución no será fácil. "El discurso debe ser claro y el mensaje que no puede calar es que Barcelona no es friendly con los turistas", advierte Belloso. "Si Barcelona se gana la fama de antiturística, la prensa lo aprovechará y las ciudades que le son competencia, también", concluye.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)